Nederland uit recessie geklommen eind 2023
In het laatste kwartaal van het afgelopen jaar groeide de economie met 0,4 procent. Hoewel Nederland in een technische recessie terechtkwam in een deel van 2023, kwam het land uiteindelijk op een lichte bbp-groei uit.
In de eurozone bleef de groei van het bruto binnenlands product in het laatste kwartaal gelijk staan. Een aantal landen, zoals België, groeide juist. Ook in Nederland was er een bbp-groei van 0,4 procent, wat volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek vooral is te danken aan overheidsbestedingen. De cijfers zijn bijgesteld: aanvankelijk noteerde het CBS een groei van 0,3 procent, maar daar komt nog een tiende procentpunt bij.
Die eerste berekening gebeurt op basis van de beschikbare informatie 45 dagen na het einde van het kwartaal. Daarna komt meer economische informatie beschikbaar, zoals van de bouw, de zakelijke dienstverlening, de horeca, de overheid, de zorg en de financiële instellingen. Daar volgt dan 40 dagen later een nieuwe berekening uit. “Vooral de overheidsconsumptie is opwaarts bijgesteld”, meldt het CBS. “Dat komt onder meer door hogere uitgaven van gemeenten. Ook de bruto-investeringen zijn opwaarts aangepast.”
Van krimp naar groei
In de drie eerdere kwartalen daarvoor was er sprake van lichte krimp. In Nederland was er sprake van een technische recessie. Maar met de groei in het laatste kwartaal komt Nederland zelfs op een lichte bbp-stijging uit van 0,1 procent over heel 2023 - ook met de bijgewerkte stijging. De sector die het meest bijdroeg aan de groei was de industrie. Het verschil tussen productie en verbruik van energie, materialen en diensten, de toegevoegde waarde, steeg het hardst in de bedrijfstak cultuur, recreatie en overige diensten.