De bioscoopbranche is al meerdere keren ten dode opgeschreven. Na de komst van de tv, vervolgens de videorecorder en het meest recent de introductie van streamingsdiensten zoals Netflix. Het waren momenten waarop gedacht werd dat het einde verhaal was voor de bioscoop. Van Rooij: “De branche heeft zich continu opnieuw moeten uitvinden. Daar bovenop zijn we door de coronacrisis zwaar getroffen. In die twee jaar, zijn we bijna de helft van de tijd dicht geweest.”
Toename van streamingsdiensten
Tijdens de coronacrisis heeft het thuis streamen van films en series een vlucht genomen. “In Nederland hadden we voor de coronacrisis met Netflix en Videoland twee grote streamingsdiensten. Beide geënt op series. Tijdens de twee coronajaren hebben de grote studio’s hun eigen streamingsdienst opgezet en is het aanbod verveelvoudigd. Bovendien boden zij naast series ook films aan. De filmmarkt is veranderd. Er zijn films die niet meer in de bioscoop komen, maar exclusief worden geproduceerd voor de streamingsdiensten. En er zijn films die door de streamingdiensten zijn gemaakt, maar toch eerst een exclusieve bioscooprelease krijgen. De streamingdiensten zien namelijk in dat er geen betere marketingmachine is dan de mond-tot-mond-reclame van een goede bioscooprelease.”
Tegenwoordig hoef je dus niet meer naar de bioscoop om een goede, actuele film te zien. “Je hoeft vaak ook niet lang meer te wachten voordat je een film die draait in de bioscoop thuis kunt zien. Soms wordt er op het moment dat een film draait in de bioscoop, al geadverteerd dat de film binnenkort ergens te streamen is. Vanuit dat perspectief is de aanleiding om naar de bioscoop te gaan dus minder geworden. Aan ons om de toegevoegde waarde van een film in de bioscoop dagelijks te bewijzen.”
Innovatie en transformatie
2019, het jaar voor de uitbraak van het coronavirus, was het meest succesvolle jaar ooit voor Pathé. Daar zit het bedrijf nu nog steeds onder, ondanks een goede zomer. De bioscoopbranche heeft – net zoals de culturele sector – een paar lastige jaren achter de rug. Van Rooij: “Nadat we vorig jaar weer open zijn gegaan, kwam het besef dat de markt is veranderd. Dit is het gevolg van de concurrentie van de streamingdiensten en komt ook doordat mensen het minder in het systeem hadden om uit te gaan en dus ook om naar de bioscoop te gaan. Wij moesten aan de bak om onze bezoekers terug te winnen en we hebben de focus op innovatie – dat altijd hoog in het vaandel staat bij Pathé – verder versneld. Ons product moet natuurlijk in orde zijn. Dus beeld, geluid en zitcomfort moeten top zijn. Daar investeren we volop in. Een belangrijke innovatie van de afgelopen jaren zit in de stoelen. We bieden bezoekers meer comfort en ruimte met onze relax seats. Je komt als bioscoop niet meer weg met de klapstoeltjes die je vroeger had. Op het moment dat je mensen wilt verleiden om naar de bioscoop te gaan, moet je hen een extra beleving bieden. Ook zetten we volop in op het creëren van de beste beleving met onze premium belevingen zoals het grootste scherm van IMAX, de beste kwaliteit met Dolby Cinema en de bewegende stoelen met diverse effecten waaronder geur, regen en wind van 4DX.”
“Wij kunnen wel blijven wachten op het moment dat we weer terugkomen op het niveau van 2019, maar dat is niet slim.”
“Daarnaast zetten we in op het verrijken van het dagje of avondje uitje bij Pathé. Dat doen we door bij steeds meer van onze bioscopen ook horeca en andere entertainment, leisure en horecagelegenheden toe te voegen. Denk aan gaming, digitale escaperooms en horeca. En we zorgen ervoor dat bioscoopbezoek ook in de huidige tijden toegankelijk blijft voor iedereen. Zo lopen er kortingsacties met grote retailers om de bioscoop als aantrekkelijk uitje onder de aandacht te brengen.”
Daarnaast zet de organisatie vol in op efficiëntie. Zoals de uitrol van automatische toegangspoortjes. Van Rooij: “Efficiëntie is al langer een speerpunt bij Pathé. De bezoeker staat centraal in alles wat we doen. En door toegangspoortjes en zelfscankassa’s in te zetten maken we de customer journey sneller en prettiger voor onze bezoekers. Daarnaast is het in de huidige arbeidsmarkt lastig personeel te vinden en zijn de loonkosten gestegen. Automatisering helpt om de loonkosten te drukken en zo dus geld en tijd te besparen. Ook hebben we pin only ingevoerd in onze bioscopen. Ook dat zorgt ervoor dat veel procedures wegvallen en geld en tijd wordt bespaard. Daarnaast zorgt pin only voor meer veiligheid voor onze medewerkers.”
Nieuwe businessstromen
Minder bezoekers betekent uiteraard ook minder directe inkomsten uit bioscoopbezoek voor Pathé en minder winstgevendheid. Van Rooij probeert dat ergens goed te maken. “We willen efficiënter worden aan de kostenkant, maar we willen ook nieuwe businessstromen aanboren. Wij hebben dertig grote gebouwen, verspreid over Nederland. Wij zijn aan het kijken hoe we die gebouwen meerdere functies kunnen geven, om de bezoekersstroom weer toe te laten nemen. Daarnaast willen we ze meerdere activiteiten bieden zodat de verblijfstijd toeneemt. Zo hebben we in zes vestigingen inmiddels een gaming center waar bezoekers samen kunnen komen om te gamen. Games kun je natuurlijk thuis doen, maar het kan ook een sociale activiteit zijn. Met vrienden.”