De registercontroller vervult een belangrijke rol bij de besluitvorming in een organisatie. Met behulp van data wordt er gemodelleerd en worden analyses en berekeningen gemaakt. Dit staat aan de basis van de besluitvorming. Paape: “Financials vertrouwen daarbij vaak op modellen zoals Discounted Cash Flow-modellen met historische gegevens, maar dat biedt geen soelaas bij grote onzekerheden. Om toch tot besluiten te komen, moeten financials andere modellen gaan gebruiken, zoals een Agent Based-model. Daarin wordt het gedrag van individuele actoren en factoren en de wijze waarop ze elkaar beïnvloeden inzichtelijk.”
Toenemende onzekerheid
Als gevolg van geopolitieke spanningen lijkt de onzekerheid nationaal en internationaal verder toe te nemen. Verhoudingen tussen landen staan op scherp. Dat resulteert in oorlogen. En dan spelen er nog tal van nationale kwesties. Zoals de woningproblematiek, de boerenprotesten, de toeslagenaffaire en nieuwe regelgeving. Paape: “Organisaties krijgen dus veel voor de kiezen. Ongeacht of je nationaal of internationaal acteert. Deze verschillende kwesties en onderwerpen hebben in meer of mindere mate invloed op de organisatie en hoe je acteert. Daar moet je proberen chocola van te maken. En je moet een weg voor jezelf vinden. Welke keuzes maak ik?”
Dogma omarmd
Paape stelt dat financials, maar in brede zin iedereen, op de middelbare school tijdens de economie de verkeerde dingen heeft geleerd. “We hebben geleerd dat mensen rationeel zijn. Dat ze hun voorkeuren kennen, hun eigen belang laten prevaleren en dat ze dus ook de beste keuze maken. Op die manier komen vraag en aanbod keurig samen in een zeker evenwicht en daar rolt een bepaalde prijs uit. Op grond daarvan kunnen we sommen maken. We hebben met elkaar eigenlijk een soort dogma omarmd dat de markt het perfecte ordeningsmechanisme is. Als mensen hun voorkeuren kennen en weten op basis van welke aannames ze hun keuzes maken, dan kun je ook zeggen dat de overheid zich er niet te veel mee hoeft te bemoeien. Echter, we weten inmiddels, dankzij de gedragseconomie, dat die dogma’s niet kloppen. Mensen zijn niet rationeel, vaak zelfs irrationeel. Mensen kennen hun voorkeuren helemaal niet goed en laten zich beïnvloeden door anderen. Ze gaan niet alleen voor hun eigen belang maar zijn ook altruïstisch. Bovendien moet de overheid wel degelijk ingrijpen omdat mensen altijd of in elk geval vaak domme keuzes maken.”
Op het moment dat onzekerheden toenemen en er snelle veranderingen plaatsvinden, gaan mensen emergent gedrag vertonen. Dat is gedrag dat spontaan opkomt en waarbij er geen leider is. Dit komt het maken van keuzes niet altijd ten goede. Paape: “De boodschap voor veel bedrijven is dat ze zich moeten wapenen tegen dit soort ontwikkelingen. Je moet zorgen dat je adaptief en flexibel kunt zijn. Dat kan simpelweg door het opbouwen van buffers en voorraden. Denk aan geld en extra personeel. Op het moment dat er iets vreemds gebeurt, dan kun je daar op reageren.”