PaperFoam is ontstaan uit een onderzoeksproject van zetmeelproducent Avebe. Beukers, sinds maart 2021 CFO van het verpakkingsbedrijf uit Barneveld, vertelt: “Zij zochten naar een manier om nog meer markt te creëren. Dit door verpakkingen te maken met zetmeel als basisproduct. Na verloop van tijd heeft Avebe het project afgestoten, maar heeft een van onze grootaandeelhouders het project onder zijn hoede genomen. Hij heeft een bedrijf opgericht en zo is 25 jaar geleden PaperFoam ontstaan. Inmiddels zijn wij wereldwijd actief, met fabrieken in Europa, de Verenigde Staten en Azië.”
Coca-Cola-recept
PaperFoam maakt verpakkingen, die zich het beste laten omschrijven als bakjes, voor cosmetica, elektronica, voedselindustrie, tuinieren en de medische industrie. Beukers: “Onze verpakking is heel duurzaam. Als je het in tuin gooit en het wordt een beetje vochtig, dan composteert het. Binnen vier tot zes weken is heel het bakje verdwenen. Er blijft alleen een beetje poeder over. Dat is een groot verschil met plastic verpakkingen die niet afbreken. Onze verpakkingen bestaan uit heel veel zetmeel, vezels en ons geheime goedje. Ons Coca-Cola-recept.”
Als al die producten worden samengevoegd, ontstaat er een papierachtige substantie. Alleen met veel minder vezels en veel meer zetmeel. Beukers: “Die substantie wordt in een mal gegoten. Bijna alle denkbare vormen zijn mogelijk. Vervolgens wordt de mal gebakken en zo ontstaat de verpakking. Zo ontstaat een duurzaam product. Maar ook ons productieproces is duurzaam. Er gaat weinig warmte verloren bij het bakken van de verpakkingen. CO2-uitstoot wordt al snel veroorzaakt door hitteverlies en op het moment dat een machine steeds opgewarmd moet worden. Die aspecten vallen bij ons mee. Daarnaast wordt er weinig water gebruikt als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld verpakkingen die gemaakt zijn van pulp.”