VRC bestuurslid Nadine Koerselman

Maatschappelijk gezien met beide benen op de grond 

Wat hebben organisaties als XONAR, de gemeente Sittard-Geleen, KWF, TNO en de Dierenbescherming met elkaar gemeen? De registercontrollers die er werken komen allemaal voor in deze VRC Voices. Maar het zijn ook allemaal maatschappelijke organisaties wiens doel het niet is om zoveel mogelijk winst te maken, maar om de gelden zo effectief mogelijk uit te geven. Dat wil niet zeggen, zoals Susan Swarte, de CFO van TNO, het zo mooi verwoord, dat er geen winst moet worden behaald. Deze is juist nodig om al die goede doelen zo veel mogelijk te ondersteunen.

Nadine Koerselman

Foto: Suzan Alberts

Lastig kiezen

Daarbij is het nog best lastig om te kiezen in een omgeving waar je het goede wilt doen. Want je kunt je euro maar één keer uitgeven. Wat is dan het meest effectief? Als VRC hebben we ook geen winstoogmerk. Wij als bestuur kijken dan ook net zo als de genoemde organisaties. Hoe kunnen we zo goed en effectief mogelijk bijdragen aan de beroepsontwikkeling, het netwerk, de vereniging, de naamsbekendheid, de kwaliteit van de opleidingen en het waarborgen van de titel van de registercontroller?

.

 

"Door maatschappelijk actief te zijn, geef je wat terug aan de maatschappij en het is ook nog eens een leuke ervaring."

Om die vraag te beantwoorden kunnen we niet zonder input van jullie, onze leden. Wat vinden jullie dat er gedaan moet worden? Moeten we meer aandacht besteden aan duurzaamheid? Of wellicht digitalisering? Zeg het maar. Periodiek ga ik met leden een kopje koffie drinken om uit te vinden wat de verwachtingen zijn. Schroom ook niet om ons als bestuursleden aan te klampen om jouw verwachtingen kenbaar te maken. Daarmee maak je ons effectiever. Als we van meerdere kanten input krijgen, kunnen we zo als bestuur betere besluiten nemen voor de toekomst van de vereniging. Sterker nog, je kunt die toekomst mede helpen vormgeven, bijvoorbeeld door toe te treden tot een van onze commissies. Weet dat je van harte welkom bent!

Bestuurslid bij wildopvang

Ik houd van paarden en heb jarenlang paardgereden bij een manege. Daar vloog bij tijd en wijle een vogel tegen het raam aan die we dan gewond en al naar een wildopvang in de buurt brachten. De liefdevolle manier waarop medewerkers daar met de dieren omgingen, deed me besluiten om de wildopvang te helpen. Daarom ben ik er vijf jaar bestuurslid geweest. Daar viel me de afhankelijkheid van donateurs op. Het was een uitdaging om op te vallen tussen het geweld van alle goede doelen in. Natuurlijk, we richten onze organisatie lean and mean in, maar je wilde ook gewoon dat er genoeg personeel was om dieren te kunnen helpen 24/7. Aangezien een dier geen negen tot vijf kent.

Ook dat lees je terug in deze editie van VRC Voices: projecten genoeg om te financieren, maar hoe maak je de keuzes als alles goed is om te doen. Wat doe je dan wel en niet? Maar ook: hoe krijg je genoeg geld binnen om aan al die doelen te werken? En: hoe pak je dan de verantwoording van de besteding van dat geld van de donateur op. Je leest het: registercontroller zijn van een maatschappelijke organisatie is zo eenvoudig nog niet. Sterker nog: als registercontrollers in het bedrijfsleven kunnen we een hoop leren van die maatschappelijke verantwoording. Zeker nu duurzaamheidsverslaggeving per 1 januari 2025 om de hoek komt kijken.     

Iets terugdoen voor de maatschappij

Effectief zijn in je keuzes is belangrijk, maar ik vind het ook belangrijk dat we als registercontrollers wat terugdoen voor de maatschappij. Immers, over het algemeen zijn we gefortuneerde mensen met een hoge opleiding. Vaak hebben we het goed. Dat terugdoen hoeft echt niet meteen door bij een maatschappelijke organisatie in dienst te gaan. Je kunt ook met vrijwilligersklussen in de buurt meedoen. Ik heb zelf bijvoorbeeld daklozen geholpen, een speurtocht voor ouderen georganiseerd, het buurthuis helpen schoonmaken en kaartjes gestuurd naar mensen in een hospice. Wat het ook is, door maatschappelijk actief te zijn, geef je wat terug aan de maatschappij en het is ook nog eens een leuke ervaring. Je blijft erdoor met beide benen op de grond staan. Midden in de maatschappij.

Nadine Koerselman, bestuurslid van de Vereniging van Registercontrollers.